Τρόποι για να διαχειριστείτε τον θυμό στον χώρο εργασίας σας.

2021-07-15

Μπορεί ο θυμός να είναι η κινητήρια δύναμη για να αλλάξετε μια ενοχλητική κατάσταση, αλλά δεν είναι όλοι οι τρόποι αντίδρασης αποδεκτοί στη δουλειά.


Όταν αισθάνεστε θυμωμένοι, είναι σημαντικό να σταματήσετε και να σκεφτείτε τι πραγματικά σας θυμώνει. Ο θυμός σας προκαλεί να αντιδράσετε, και έτσι να αλλάξετε μια κατάσταση προς το καλύτερο. Βέβαια, υπάρχει σωστός και αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του εκνευρισμού σας.


Δοκιμάστε τα παρακάτω για να διαχειριστείτε τέτοιου είδους καταστάσεις και να τις αντιστρέψετε υπέρ σας.


1. Απομακρύνετε τον εαυτό σας από την κατάσταση

Αν αρχίζετε να αισθάνεστε ότι εκνευρίζεστε, καλό είναι  να απομακρυνθείτε από την κατάσταση για να ηρεμήσετε. Για να μην κινήσετε τις υποψίες μπορείτε, μάλιστα, να πείτε «Θύμωσα με αυτό που έγινε. Δώστε μου λίγο χρόνο να ηρεμήσω, αλλά μετά ας μιλήσουμε γι' αυτό, καθώς είναι σημαντικό να επιλυθεί. 


2.Σκεφτείτε κάτι άλλο για λίγο

Αναπνεύστε, πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε οτιδήποτε χρειαστεί για να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας αλλά και να βάλετε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, Μπορεί να είναι εντάξει το να είστε θυμωμένοι, αλλά θα πρέπει να ηρεμήσετε λίγο πριν μπορέσετε να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση που σας ενοχλεί.


3. Αποφεύγετε λέξεις όπως «ποτέ» ή «πάντα»

Το να εκφράζετε διαφορετικά τις σκέψεις σας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να καταλήξετε σε ένα λογικό συμπέρασμα. Οι οργισμένες σκέψεις μπορεί συχνά να είναι «πολύ υπερβολικές και λιγάκι δραματικές», σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύνδεσμο. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεστε ότι «όλη αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη» μπορείτε να πείτε «αυτό με ενοχλεί, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το να θυμώνω δεν με βοηθάει σε κάτι».


4. Κατανοήστε ότι ο άλλος μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι σας ενοχλεί αυτό που κάνει

Όταν πρόκειται για κάποιον συνάδελφο σας που κάνει κάτι που σας εξοργίζει, σκεφτείτε ότι ίσως δεν το κάνει επίτηδες. Συζητήστε μαζί του τι σας ενοχλεί και πώς μπορείτε να το επιλύσετε με από κοινού υποχωρήσεις.


5. Συζητήστε το τί σας ενοχλεί χωρίς να κατηγορείτε τους άλλους

Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εκφράσετε το τι σας ενοχλεί σε μια σχέση είναι να είστε θετικοί και να αποφεύγετε να κατηγορείτε τον άλλο. Θα πρέπει να αναλύετε τι δεν σας αρέσει και τι θέλετε να πετύχετε.


6. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τον άλλο

Οι άνθρωποι γίνονται εγωκεντρικοί όταν είναι θυμωμένοι. Και ψάχνουν οποιαδήποτε ένδειξη ότι έχουν δίκιο. Είναι σημαντικό να το προσπεράσετε και να προσπαθήσετε να επιλύσετε την κατάσταση στη ουσία της. Αφού εκφράσετε τα συναισθήματά σας, πάρτε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε γιατί κάποιος κάνει κάτι που σας εκνευρίζει. Έτσι, αναπτύσσετε κατανόηση και μια βαθύτερη σχέση που βασίζεται στην επικοινωνία, την ευγένεια και την συμπόνια.


Αναμένω τα σχόλια σας.