Πως προετοιμάζω το βιογραφικό μου;

2021-05-11

Ένα πολύ βασικό και μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους υποψήφιους όταν αναζητούν εργασία. 

Πολύ σημαντικό και το τονίζω πάντα σε όσους με ρωτάνε. Δεν φτιάχνω μια φορά ένα βιογραφικό και στέλνω πάντα αυτό το αρχείο. Γιατί;

Γιατί δεν το κοιτάνε όλοι με το ίδιο τρόπο. Επίσης δεν καλύπτουν όλες μας οι εμπειρίες αυτό που ζητάει η εκάστοτε θέση. Κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου; Αν έφτιαχνες πέρυσι ένα βιογραφικό , φέτος έχεις μόνο τα χαρακτηριστικά που είχες πέρυσι; Σίγουρα όχι! 

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα που έχω βιώσει εγώ . Όπως έχω αναφέρει εργάζομαι στην οικογενειακή μας επιχείρηση στην Κρήτη. Είχαμε βάλει λοιπόν, μια αγγελία για υπάλληλο λογιστηρίου. (ζητούσαμε συγκεκριμένα προσόντα , συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες κλπ.) 

Η ανάγκη όλων μας για εργασία είναι μεγάλη και είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την κατάσταση αυτή που βλέπω γύρω μας. Έτσι λοιπόν αμέσως άρχισα να λαμβάνω πολλά βιογραφικά. Έχω την τάση να τα κοιτάζω όλα, ένα ένα προσεκτικά και να απαντώ σε όλους τους υποψήφιους ,άσχετα από το αν μας ταιριάζει η όχι με πολύ ευγενικό τρόπο.

Έπαιρνα βιογραφικά που ήταν  για παράδειγμα πτυχίο λογιστικής με προϋπηρεσία σε service , εργασία σε mini market κλπ. Ο κόπος των παιδιών αυτών ήταν μεγάλος και τα πόστα που είχαν εργαστεί αξιοπρεπέστατα, όμως δεν ταίριαζαν σε αυτό που είχε ανάγκη η εταιρεία. Τι θα πρότεινα να είχαν κάνει; Να έβαζαν αρχικά τις γνώσεις στην λογιστική και να αναφέρουν την πρακτική τους στην εταιρία που έκαναν. Να προσθέσουν τις δεξιότητες που διαθέτουν και την όρεξη που έχουν για την εξέλιξη τους πάνω στο κομμάτι της λογιστικής. 

Δεν υπάρχει ένας τρόπος να δημιουργήσουμε ένα δομημένο βιογραφικό, σίγουρα όμως υπάρχουν πολλά έτοιμα templates στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Εκτός από το πτυχίο και την επαγγελματική σας εμπειρία μην ξεχνάτε να αναφέρετε όλα αυτά που έχετε αποκτήσει με τόσο κόπο. Πχ σεμινάρια, δεξιότητες ακόμα και χόμπι. 

Tip1: Όταν αναφέρουμε σε ένα βιογραφικό όλα αυτά που έχουμε κάνει αλλά δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες που αναφέρει η αγγελία, ο εργοδότης την προσπερνάει πολύ εύκολα. Φαίνεται ότι ο υποψήφιος είχε ανάγκη να εργαστεί αλλά δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή να συνάξει το βιογραφικό του με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίσει εντυπώσεις. 

Τip2: Oταν στέλνετε ένα βιογραφικό μην ξεχνάτε στο email να συστήνετε τον εαυτό σας, να αναφέρετε για ποια θέση στέλνετε το βιογραφικό σας και ότι θα χαιρόσασταν να είχατε μια προσωπική συνέντευξη!