Πώς να διαχειριστώ τους δύσκολους συναδέλφους μου;

2021-12-18

Αν δουλεύεις σε κάποια εταιρεία, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διάφοροι εργαζόμενοι, που σίγουρα με μερικούς από εκείνους δεν θα τα πηγαίνεις τόσο καλά και θα είναι δύσκολο να συνεργαστείς μαζί τους. Πολλοί από εκείνους είναι απλώς  περίεργοι χαρακτήρες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολοι στη συνεργασία χωρίς να έχουν κάτι προσωπικό μαζί σου. (Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να καταφέρουμε να συνεργαστούμε με αυτούς τους ανθρώπους.)

Ας αναλύσουμε πώς μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση όταν υπάρχουν δύσκολοι συνάδελφοι στο γραφείο.

Κατάλαβε ότι δεν χρειάζεται να είστε φίλοι

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει πάντα να έχεις υπόψη με τους συναδέλφους, είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι φίλος μαζί τους. Έχε το κατά νου και θα σου φύγει ένα μεγάλο βάρος από το κεφάλι. Για όσο περισσότερο διάστημα νομίζεις ότι πρέπει να είσαι φίλος τους, σε τόσο μεγαλύτερο στρες θα υποβάλλεις τον εαυτό σου.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να είναι «φίλοι» με όλους στη δουλειά. Άλλο όμως να είσαι φιλικός με κάποιον και άλλο φίλος.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία υποχρέωση να γίνεις φίλος τους. Ο εργοδότης τους επέλεξε για τις ικανότητες και την εμπειρία τους και όχι επειδή θα γίνουν καλοί φίλοι.

Φέρσου με απόσταση αλλά φιλικά κι ας είναι δύσκολοι συνάδελφοι

Εντάξει, είναι δύσκολοι συνάδελφοι και δεν χρειάζεται να είστε φίλοι. Αλλά ταυτόχρονα, προσπάθησε να τους φέρεσαι ισότιμα. Τι εννοώ; Πολλές φορές όταν ξεγράψουμε κάποιον ως «περίεργο» γινόμαστε άθελα μας πιο απορριπτικοί, απότομοι και ειρωνικοί μαζί του.

Οπότε φρόντισε να τους φέρεσαι ισότιμα. Με απλά λόγια παράμεινε ευγενικός και φιλικός προς αυτούς.

Αυτό θα βοηθήσει ώστε όταν υπάρξουν κάποιες προστριβές, να επιλυθούν προτού φύγουν εκτός ελέγχου.

Κράτα την εστίαση σου στη δουλειά πρώτα απ' όλα. Θυμήσου ότι είσαι εκεί για να βγάλεις τα προς το ζην και δεν χρειάζεται να τους συμπαθείς όλους. Κράτα τις αποστάσεις σου όσο γίνεται και προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από αυτούς.

Αν υπάρξει πρόβλημα, πρώτα συζήτησέ το

Σίγουρα θα υπάρξουν διαφωνίες στη δουλειά, όπως και οπουδήποτε αλλού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσεις εξαρχής τους τόνους.

Αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, επιδίωξε πρώτα να το συζητήσεις. Και αν αυτό μπορεί να γίνει εν τη παρουσία ανωτέρων ακόμα καλύτερα. Η διαπραγμάτευση είναι πάντα καλύτερη εναλλακτική, από έναν πόλεμο στο γραφείο

Βρές κοινό έδαφος

Η διαφωνία είναι πιο εύκολο να επιλυθεί εάν μπορέσετε να βρείτε κοινό έδαφος. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος. Δώσε χρόνο για να βρεις τα κοινά, προτού ξεκινήσεις να αναλύεις τις διαφορές σας. Θα διαπιστώσεις ότι πολλές φορές, αυτό θα σε βοηθήσει να επιλύσεις το θέμα, χωρίς να δημιουργηθεί φασαρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αναλάβεις βάρη που δεν σου αναλογούν. Μην τους καλύψεις, μην αναλάβεις κάποια εργασία που είναι δική τους αρμοδιότητα, μην δουλέψεις εσύ περισσότερο για χάρη τους.

Εφόσον υπάρξει σύγκρουση ζήτα βοήθεια από τους ανώτερους

Όπως αναφέραμε, είναι πάντα καλή ιδέα να αναδείξεις το θέμα στους ανώτερους, αν η σύγκρουση ξεφύγει.

Ωστόσο αυτό προτείνεται όταν οι δύσκολοι συνάδελφοι είναι όντως επικίνδυνοι για την εταιρεία και τη δουλειά, και όχι όταν είναι απλή ενόχληση (πχ ανοίγουν συνέχεια το παράθυρο και σε εκνευρίζουν).

Βλέπεις, ο προϊστάμενος και οι ανώτεροι είναι απασχολημένοι με ένα σωρό θέματα και αν το «πρόβλημα» που θα τους αναφέρεις είναι κάτι που σε εκνευρίζει μεν, αλλά δεν είναι σημαντικό, θα πέσεις στα μάτια τους.

Απόφυγέ τους όσο γίνεται

Πάντα θα υπάρχουν δύσκολοι συνάδελφοι στο εργασιακό περιβάλλον, όπου κι αν είσαι, ότι κι αν κάνεις.

Και ενώ δεν μπορείς να τους αλλάξεις, μπορείς να τους αποφύγεις όσο περισσότερο γίνεται. Δεν αξίζει να χαλάς χρόνο, ενέργεια και διάθεση για χάρη τους.

Έχε υπόψη ότι δεν θα είναι όλοι όσοι συναντάς φιλικοί ή καν ανεκτοί. Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ποικιλία σε συμπεριφορές, προσωπικότητα, ταμπεραμέντο και δεν γίνεται να ταιριάζουμε όλοι με όλους. Όμως χρειάζεται όλοι αυτοί να συνυπάρχουμε όσο γίνεται καλύτερα και να κάνουμε τη δουλειά μας με ισορροπία.


Καλή επιτυχία!!