Πώς δημιουργώ ενα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό μου;

2022-06-24

Μια από τις ερωτήσεις που δέχομαι συχνά ειναι ότι αφού έχω βρεί τα άτομα που χρειάζομαι για να δουλέψω, ποιός ειναι ο τρόπος να τους κρατήσω ικανοποιημένους και χαρούμενους;
Κάθε εργαζόμενος έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα με διαφορετικά ενδιαφέροντα, πράγμα που σημαίνει ότι με κάτι άλλο ειναι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος ξεχωριστά.

Παρακάτω σας γράφω μερικές συμβουλές που δημιουργούν ενα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Ξεκινώντας με τα βασικά: 

Α)Να είσαι ειλικρινείς με αυτά που λές στους ανθρώπους σου. Φρόντισε αυτά που τους λές να ισχύουν και να πράττεις ανάλογα. Η ασφάλεια είναι το βασικότερο που πρέπει να νιώθουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σου.

Β) Να τους υποστηρίζεις στις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν. Μην ξεχνάς όλοι μπορεί να έχουμε μια κακή ημέρα . Βοήθησε τους με όποιο τρόπο μπορείς. Να είσαι δίπλα τους και όχι απέναντι τους.

Γ) Να τους καθοδηγείς και να τους δίνεις ξεκάθαρες εντολές. Να τους εξηγείς ακριβώς ποιές είναι οι εργασίες που έχουν να κάνουν και με ποιόν τρόπο. Να είσαι διαθέσιμος να λύσεις τις απορίες τους και να τους δείχνεις τον τρόπο να το υλοποιούν.

Δ) Μην κάνεις διακρίσεις. Δεν θέλουμε ασταθείς καταστάσεις. Να είσαι δίκαιος και να χρησιμοποιείς όρια. Αν κάνεις διακρίσεις και δεν τους αξιολογείς σωστά σε βάθος χρόνου θα δεις την αποδοτικότητα τους να μειώνεται και να νιώθουν ότι δεν τους υπολογίζεις.

Ε) Να χρησιμοποιείς χιούμορ. Τι καλύτερο από το να κάνεις χιούμορ ειδικά τις στιγμές μεγάλης πίεσης (που είναι πολλές μέσα στην ημέρα).Θα σε βοηθήσει για να αποκτήσετε καλύτερη σχέση μεταξύ σας.

Όσον αφορά τον χώρο εργασίας:

Οι εργαζόμενοι περνούν πολλές ώρες στο χώρο εργασίας, οπότε το περιβάλλον πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο.

Οι μικρές αλλαγές όπως μια μηχανή καφέ, κάποια αλλαγή στη διακόσμηση μπορούν να κάνουν ένα περιβάλλον εργασίας πιο ευχάριστο.

Τα μικρά διαλείμματα με τους συναδέλφους μπορούν να βελτιώσουν τη δυναμική της ομαδικής εργασίας.

Η δυνατότητα των εργαζομένων να ακούνε μουσική κατά τη διάρκεια της εργασίας, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά τους βοηθώντας τους να μειώσουν τα επίπεδα άγχους.

Ένα μικρό βήμα την φορά θα βελτιώσει πολύ τις συνθήκες εργασίας.

Καλή επιτυχία!!