Μα αφού λέω αυτό που χρειάζομαι, γιατί δεν με καταλαβαίνουν;

2021-05-13

 Πόσες φορές έχουμε νιώσει ότι ενώ μιλάμε σε κάποιον στην δουλειά και είμαστε σίγουροι ότι είχε καταλάβει τι λέμε, τελικά καταλήγει να γίνεται κάτι διαφορετικό;


Σίγουρα αρκετές.. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Επικοινωνία. Ξεκινάει με την γνωστή διαδικασία μεταφορά μηνύματος από πομπό σε δέκτη. Η ερώτηση εδώ είναι: Πόσα κενά υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο; Πάρα πολλά. Για παράδειγμα εγώ επικοινωνώ στον συνάδερφο μου ότι σήμερα θα χρειαστώ την βοήθεια του γιατί είχα ένα δύσκολο βράδυ. Εκείνος όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή γιατί είχε τα δικά του τρεξίματα στο γραφείο και η απάντηση ήταν "καταλαβαίνω μην αγχώνεσαι". Και όμως εκείνη την ώρα δεν κατάλαβε απόλυτα τι ζήτησα. Εγώ όμως έστειλα το μήνυμα μου. Ο άλλος γιατί δεν το έλαβε με τον τρόπο που ήθελα; Τα ζητήματα που απασχολούν τον καθένα μας πολλές φορές δεν μας αφήνουν να αντιληφθούμε απόλυτα αυτό που μας ζητά ο άλλος. 

Άλλα προβλήματα επικοινωνίας είναι ο θόρυβος π.χ τα παράσιτα σε μια τηλεφωνική επικοινωνία στο γραφείο μπορούν να δυσχεράνουν την επικοινωνία. Ο Θόρυβος μπορεί να αποτελέσει παραμόρφωση κατά την διαδικασία επικοινωνίας σε οποιοδήποτε σημείο του μηνύματος μας.  

Ο τρόπος σκέψης μας επηρεάζει την επικοινωνία μας διότι καθορίζει την συμπεριφορά μας. Έχουμε προδιαμορφωμένες απόψεις για πολυάριθμα θέματα, και αυτές οι απόψεις επηρεάζουν τον τρόπο επικοινωνίας μας οπότε αντίστοιχα και τον τρόπο αποδοχής του μηνύματος μας από την αντίθετη πλευρά.

Tips :

1) Χρησιμοποίησε την σωματική επικοινωνία για να εκφράσεις όσο καλυτέρα γίνεται αυτό που θέλεις.

2) Ο τόνος της φωνής σου να είναι σταθερός και να δίνεις έμφαση στα σημεία που χρειάζεται. 

3) Κάνε ερωτήσεις επιβεβαίωσης ώστε να βλέπεις ότι ο άλλος κατανόησε ακριβώς αυτό που ήθελες να πεις.

4) Προτίμησε την γραπτή επικοινωνία όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να είναι ξεκάθαρο και πλήρως αντιληπτό αυτό που ζητάς.

Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και συνέχισε!