Επαγγελματική εξουθένωση- Burnout: Πώς να το αντιμετωπίσεις; 

2021-06-25

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστό και ως σύνδρομο burnout, είναι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας σε εργαζόμενους και διοικητικά στελέχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτό. 


Πώς θα ξεπεράσεις το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

1.Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και όχι στην δουλειά σου. Ναι, η δουλειά είναι σίγουρα σημαντική. Πολύ σημαντική. Αλλά άλλο τόσο σημαντικός είσαι κι εσύ ο ίδιος.

2.Μίλα στον ανώτερό σου. Από το να τον φοβάσαι και να τον αποφεύγεις, δες τον σαν ένα σημαντικό άνθρωπο που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μία αλλαγή που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.  Οι περισσότεροι ανώτεροι που γνωρίζω, ξέρουν καλά πως παραγωγικός εργαζόμενος είναι ο χαρούμενος εργαζόμενος. Γι' αυτό πλησίασέ τον και ζήτα την βοήθειά του προκειμένου να βελτιώσεις την δουλειά σου. Υπάρχει περίπτωση να μην έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς νιώθεις, γι' αυτό ενημέρωσέ τον.

3.Άλλαξε το εργασιακό σου περιβάλλον. Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μία μικρή ή μεγάλη αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας για να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Το καλύτερο αντίδοτο στην μονοτονία είναι να κάνεις κάτι καινούργιο.

 4.Να έχεις ζωή πέρα από τη δουλειά. Η δουλειά καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της ζωή σου. Αύξησε τον χρόνο εκτός δουλειάς. Ξεκίνα ένα χόμπι, αν δεν έχεις ήδη κάποιο, γνώρισε καινούργια άτομα, βγες με τους φίλους σου και υιοθέτησε δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώνεις.

5.Πάρε άδεια. Αντί να μαζεύεις τις ημέρες άδειάς σου, χρησιμοποίησέ τις. Ακόμα και οι μικρές αποδράσεις θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς.

6.Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι και δράσε. Αντί να νιώθεις πως είσαι «όμηρος» της εταιρείας σου, αντί να περιφρονείς την δουλειά σου ή να την βρίσκεις βαρετή, κάνε μία αλλαγή. Κάνε update στο βιογραφικό σου και στείλε το παντού. Θα σου δώσει απίστευτη ενέργεια και θα σε κάνει να αισθανθείς ότι παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου και ότι έχεις την δύναμη να αλλάξεις κάτι.


Θυμήσου όλα θα πάνε καλά. Αισιοδοξία και ψυχραιμία θα σε βοηθάνε να νιώθεις καλύτερα.