Χρησιμοποίησε την εποικοδομητική κριτική.

2022-02-16

Όταν νιώθουμε ότι κάποιος μας ασκεί κριτική` αυτόματα δημιουργούνται άσχημα συναισθήματα με αποτέλεσμα να παίρνουμε μια αμυντική στάση απέναντι στο άτομο που την ασκεί. Όμως,η εποικοδομητική κριτική αποτελεί βασικό σημείο για την επαγγελματική και προσωπική μας ανάπτυξη καθώς και για την βελτίωση των δεξιοτήτων της ομάδας μας. Η εποικοδομητική κριτική είναι αντικειμενική και άσχετη με αξίες δηλαδή είναι πραγματική ανατροφοδότηση, δεν είναι επιφορτισμένη με συναισθήματα και γίνεται με σκοπό την αύξηση της επίγνωσης.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι γιατί να ειναι τόσο οδυνηρό να δεχόμαστε την κριτική ή ακόμα και να είμαστε εμείς αυτοί που την ασκούμε; Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο  της εποικοδομητικής κριτικής ειναι πως διευκολύνει το άτομο ώστε να συνειδητοποιήσει μόνο του τα σημεία που δυσκολεύεται. Όπως είπε ο Fritz Perls «Η αλήθεια μπορεί να είναι ανεκτή μόνο αν την ανακαλύψετε μόνοι σας γιατί τότε, η περηφάνια της ανακάλυψης κάνει την αλήθεια ευπρόσδεκτη».

Παρακάτω σας αναφέρω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ασκήσεις εποικοδομητική κριτική με αποτέλεσμα.

1.Εστίασε στα επιχειρησιακά αποτελέσματα. Εξήγησε στους υπαλλήλους σου τι χρειάζεται η επιχείρηση σου , ανάπτυξη ταλέντων και δεξιοτήτων, αύξηση πωλήσεων , παροχή καλύτερων υπηρεσιών και διατύπωσε την κριτική σου σαν μέσο για να πετύχεις τα αποτελέσματα που ζητάς.

2. Διατύπωνε την συχνά. Όταν η διατύπωση κριτικής και σκέψεων περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για παράδειγμα σε μια εξαμηνιαία αξιολόγηση, οι εργαζόμενοι σπάνια το αποδέχονται θετικά. Εκφράσου συχνά στους ανθρώπους σου και λέγε την άποψη σου τακτικά με επιχειρήματα που έχουν υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι θα συνηθίσουν να την ακούν και θα την αποδέχονται πιο εύκολα.

3.Να είσαι εστιασμένος στον στόχο και συγκεκριμένος. Προσδιόρισε την συγκεκριμένη συμπεριφορά που εχει ένας εργαζόμενος σου και τι θα ήθελες να αλλάξει. Να είσαι ξεκάθαρος με το τι ακριβώς ειναι αυτό που του ζητάς να αλλάξει και γιατί. Εξήγησε του δηλαδή με παραδείγματα καθημερινότητας τον λόγο που του το ζητάς και βοήθησε τον να κατανοήσει πληρως τι εννοείς και τι προσδοκίες έχεις από εκείνον. 


Καλή επιτυχία!